Finisajele de proastă calitate influențează sănătatea și confortul

Odată cu sosirea vremii frumoase de afară și temperaturilor tot mai ridicate, pentru mulți vine și vremea reabilitărilor și modernizării locuințelor. Finisajele din locuințe sunt importante, și nu doar din punct de vedere estetic, ci și pentru efectele pe care le pot produce asupra sănătății. În funcție de materialele utilizate în finisarea pereților casei, există posibilitatea ca unele materiale ieftine sau neconforme să poată elibera compuși organici volatili (COV), precum formaldehida. Aceasta are efecte negative asupra calității aerului din interiorul locuinței și poate provoca iritații, alergii sau alte probleme respiratorii, după cum precizează InfoCons.

Mai mult, o finisare de o calitate îndoielnică poate contribui la acumularea de umiditate în zone greu accesibile, în combinații cu detalii constructive greșite. În acest cazuri, apariția mucegaiului este inevitabilă. Acesta este un alergen cunoscut pentru efecte negative asupra sănătății, mai ales în rândul celor mici și persoanelor mai sensibile.

Efecte negative pentru confortul de zi cu zi

De asemenea, calitatea somnului sau chiar confortul din viața de zi cu zi pot fi afectate și de o proastă izolare fonică a pereților, în special în marile orașe. Prin utilizarea materialelor de finisare necorespunzătoare, poate fi creată senzația de disconfort termic și fonic. Din cauza acestora, temperatura din spațiile interioare sunt mai greu de reglat. Cu atât mai mult, sistemele de climatizare sau de încălzire prost executate contribuie la crearea unor fluctuații de temperatură și umiditate.

Costuri mari, calitate îndoielnică și efecte în timp

În ceea ce privește utilizarea de materiale la prețuri reduse și de o slabă calitate, finisajele se deteriorează mult mai repede, decât în cazul celor de calitate. Vopseaua sau tapetul se pot desprinde și chiar crăpa odată cu trecerea timpului. Mai mult, gresia și faianța ajung să se fisureze și chiar să se desprindă de pe pereți. Prin prisma unor astfel de posibile cazuri, locatarii ajung să aloce costuri mult mai mari pentru întreținere și reparații. Și nu doar că efectele se resimt în ceea ce privește sănătatea omului, ba chiar o proastă finisare a casei duce și la crearea unui aspect inestetic al locuinței. Aspectul neîngrijit poate apărea prin fel de fel de situații, precum vopsea decojită, pereți ce nu sunt netezi. Din cauza acestor aspecte, efectele resimțite vizează un disconfort și un mediul mai puțin primitor, după cum mai precizează un studiu al InfoCons.

Riscuri pentru siguranța omului

Un alt efect negativ privind aceste finisaje, realizate necorespunzător și din materiale ce nu respectă standarde de calitate, pot reprezenta un risc pentru siguranța omului, mai ales în mediile intens circulate. Podelele alunecoase sau chiar deteriorate la scurtă vreme, ori muchii și colțuri neprotejate, pot da naștere unor accidentări nedorite.

Leave a Comment